Udgivet i Skriv en kommentar

5 gode grunde: Derfor skal du læse højt for dit barn

2018 skal være højtlæsningens år. Men det er ikke kun for hyggens skyld, at du skal læse højt for dit barn. Der er nemlig mange gode grunde til at tage sig tid til højtlæsning for familiens yngste.

1: Barnets mental sundhed

“Vi er sociale væsener, så det er svært at forestille sig, at højtlæsning ikke skulle være positivt både i forhold til tilknytning til forældrene og tryghed. Børn har brug for at udvikle tillid til sine nærmeste. Så højtlæsning kan sagtens være en lille, men dog vigtig brik i at påvirke den mentale sundhed på sigt.”

– Professor i børns mentale sundhed Carsten Obel, Politiken, 2011.

2: Bedre resultater i skolen

Børn der kommer fra et hjem med højtlæsning og samtale næsten er et helt klassetrin længere fremme på PISA-ranglisten, end børn der ikke er blevet stimuleret.

»15-årige elever, der fik læst højt af forældrene, da de gik i 1. klasse, scorer væsentligt højere, end elever der ikke fik læst højt. Forskellen er til stede, selvom man indregner socio-økonomiske forskelle.«

– videnskab.dk, 2011

3: Tilknytning og nærvær

“Højtlæsning skaber et rum, hvor barnet af forældrene får en fuld og udelt opmærksomhed. Det styrker det, vi forskningsmæssigt kalder ’attachment’ eller på dansk tilknytning. Vi ved, at en tryg tilknytning mellem barn og forældre sikrer, at afkommet bedre kan kontrollere sine egne følelser og er mindre stresset, fordi barnet lærer at bruge den voksne til at spejle sig i.”

– Professor i børne- og ungdomspsykiatri Kerstin Plessen, Politiken, 2011.

4: Bedre til at kommunikere

Men det er ikke ligegyldigt, hvordan man læser højt. Hvis barnet ikke kender mange ord endnu, er det vigtigt at stoppe op for at forklare og spørge, om barnet kan huske, hvad de forskellige ting hedder. Det giver nemlig pote på lidt længere sigt, mener forskningsassistent Mette Nygaard Jensen, som har lavet en stor undersøgelse om højtlæsning.

“Et barn, der kender mange ord, har lettere ved at lære at læse og forstå det, han læser. Men et stort ordforråd gør først og fremmest barnet bedre i stand til at kommunikere både her og nu, og når han kommer i skole.”

– boernogunge.dk, 2005

5: Bedre færdigheder og en hyggestund

Højtlæsning styrker udviklingen af både talesproget og læse- og skrivefærdigheder, viser en stor undersøgelse på området.

“En ‘læsestund’, fast afsat til højtlæsning, for eksempel om eftermiddagen eller før sengetid, virker altså gunstig for barnets fremtid. Og, ikke mindst giver det både store og små en rar hyggestund i en travl hverdag.”

– videnskab.dk, 2008.

Skriv et svar